Detoxikační menu „Libreto“
30. 3. 2013 -
Wellness hotel Augustiniánský dům v Luhačovicích nabízí svým hostům pro jarní měsíce nejen vnější detoxikaci těla pomocí velmi účinných procedur, ale také tříchodové detoxikační menu, které je sestaveno z ingrediencí podporujících vnitřní očistné procesy v našem organismu.
Wellness hotel Augustiniánský dům v Luhačovicích nabízí svým hostům pro jarní měsíce nejen vnější detoxikaci těla pomocí velmi účinných procedur, ale také tříchodové detoxikační menu, které je sestaveno z ingrediencí podporujících vnitřní očistné procesy v našem organismu.
Augustiniánské menu „Libreto“ nabízí jako první chod salát s pampeliškovými listy a blanšírovaným zeleným chřestem s dresinkem z medvědího česneku. Pampeliška (nebo také Smetánka lékařská) se v léčitelství používala už v období Antiky. Mladé listy jsou zdrojem vitamínu C. Příznivě ovlivňují činnost ledvin a jater, povzbuzují trávící orgány a posilují celkovou látkovou výměnu organismu. Působí proti slabosti a únavě. Zelený chřest rovněž zlepšuje látkovou výměnu, je vhodné ho jíst při cukrovce, obezitě a kožních problémech. Medvědí česnek patří k prvním zeleným rostlinám, které nám příroda na jaře nabízí. Je zdrojem velkého množství vitamínů a obrovské energie. Na rozdíl od klasického kuchyňského česneku se u medvědího konzumují především listy, které dodají našemu tělu po zimě tu správnou sílu. Působí pozitivně na zažívací orgány, při střevních onemocněních, proti střevním parazitům, proti nadýmání a křečím, proti zácpě, zlepšuje průchodnost střev a je vhodný i při cukrovce, vysoké hladině cholesterolu, vysokému tlaku, brání kornatění cév a dobře čistí krev.
V dalším chodu najdeme kromě pohanky, která posiluje imunitu a pomáhá při problémech s cévami, hemoroidy a křečovými žilami, také rukolu, v českých zemích méně známý druh listové zeleniny. Pochází z Apeninského poloostrova a je velmi užívaná především v italské, řecké a francouzské kuchyni. Je významným zdrojem vitamínu C a betakarotenu. Působí proti únavě, posiluje imunitu a pomáhá při detoxikaci jater a pročištění krve. Zdrojem vitamínů, minerálů, stopových prvků a enzymů jsou kromě čerstvých jarních bylinek a lučních rostlin i klíčky (např. čočky, pšenice, pohanky, čekanky, vojtěšky nebo ředkvičky). Jsou tím nejzdravějším, co kdy budete jíst a obsahují velké množství živin, které naše tělo po dlouhé a vyčerpávající zimě potřebuje.